
Back in 1902 Armand Guy developed a new liquor, something from typical Botanicals of the region around Pontarlier. Since many pines grow there, why not a pine liquor? Based on young pine buds this specialty reflects the impressing aroma typically found in the deep woods of Franche-Compté. In early June fresh pine buds are picked in an altitude of around 2000m. A good picker collects about 10kg per hour. Obviously, the pickers take responsibility when picking, as the branches should still grow after this ‘harvest’. Since deer also love these pine buds, harvest is only possible in a very short period just after snow has melted.
Half of the harvest is dried underneath the rooftops of the distillery the other half is macerated in alcohol and distilled. Then the dried buds are added to the distillate to give it a nice green tint and of cause a lot of aroma. At the end of production some sugar is added to give it a nice round sweetness. The liquor is adjusted at 40% ABV. The intense taste instantly reminds of the wonderful fragrance you find in the woods of Haut-Doubs. Since over 100 years, this liquor makes a tasty digestive, but has just recently found its way into Mixology. Once a bottle has been opened, you may store it in your fridge.
Verkehrsbezeichnung: | Likör |
Alcohol content: | 40% vol. |
Nettofüllmenge: | 700ml |
Lebensmittelunternehmer: | Distillerie Armand Guy, 49 Rue des Lavaux, 25300 Pontarlier |
Country of origin: | Frankreich |
Concours Général du Salon de l’Agriculture de Paris 2008
Goldmedaille
Concours Général du Salon de l’Agriculture de Paris 2010
Bronzemedaille
Best Spirit Competition Canada 2011
Silbermedaille
Concours Général du Salon de l’Agriculture de Paris 2011
Goldmedaille
Sapin Tonic
Zutaten:
- 2-4 cl Le Vert Sapin
- Filler Gents Tonic
Zubereitung:
Mit einer Zitronenzeste garnieren. Cheers!
Das Schweigen im Walde
Zutaten:
- 3 cl Grande Liqueur de Sapin
- 3 cl Tarquin's Dry Gin
- 3 cl Maraschino
- 3 cl Limette
Zubereitung:
Auf Eis shaken, in eine Cocktailschale abseihen.
Ich entschied, den Grande Liqueur de Sapin in einem Last Word zu versuchen, da ich mit einem reinen Tannenlikör die Komplexität des Chartreuse nicht wirklich ersetzen konnte und die anderen Zutaten nach einem kräutrigen Antagonisten verlangen. Dennoch zeigen sich große Unterschiede. Die Kräutertöne werden durch Maraschino und Limette etwas überlagert, aber das Tannenaroma schwebt über dem Cocktail wie Morgentau über einer Lichtung…großartig. Cheers!
Daniel Klingenbrunn
Tannhäuser/Ouvertüre
Zutaten:
- 3 cl Gin (Monkey 47)
- 3 cl Carpano Antica Formula
- 3 cl Le Vert Sapin
Zubereitung:
Auf Eis lange rühren, in eine Cocktailschale abseihen, Orangenzeste.
Der Tannhäuser hat ein deutlich frischeres Geschmacksprofil als der Bijou. Wo sonst die Komplexität des Chartreuse dominiert, herrscht nun klares und fast erfrischendes Aroma der Tanne, das mit den Zitrusnoten des Monkey 47 eine harmonische Verbindung eingeht.
Tannennadelliköre – und insbesondere der Le Vert Sapin von Pierre Guy – sind für mich die geschmacklichen Entdeckungen des noch jungen Jahres. Es dürfte auch spannend sein, Chartreuse Jaune durch Sapin zu ersetzen. Jedem Liebhaber von Chartreuse und jedem potentiellen Großstadtflüchtling sei empfohlen, es mal mit einem Tannennadel-Likör zu versuchen. Wer nicht direkt eine Flasche kaufen möchte und in München weilt – die Goldene Bar hat den Likör auf der Karte. Cheers!
Daniel Klingenbrunn